Translate page

torsdag 31. oktober 2013

Lydighetstrening

Torsdagene fremover er lydighetsdagen fremfor noen. Jeg trener da lydighet andre dager også - i alle fall i teorien, - men torsdagene frem til ca midten av desember er jeg med på et lydighetskurs som har til mål apellmerket (også tidvis kalt bronsemerket). Årsaken til at vi går på kurs er at Essa trenger å trene sammen med andre hunder, og jeg trenger rettledning og veiledning til innlæringen av flere av øvelsene. Stå fra marsj for eksempel, det har jeg aldri kommet på å lære henne. Jeg har lært henne å vente på meg, men da går jeg jo alltid bak henne, jeg har henne ikke på plass.

Kurset holdes i regi av Sør-Rogaland brukshundklubb, kursleder er Ghita Ommundsen. Essa og jeg håper å lære masse i løpet av disse kveldene - og ved egentrening - slik at vi kan bestå apellprøven i NRH før jul. Det hadde vært flott, for deretter er vi i grunnen klar for å begynne på B-prøver og sånn moro.

Jeg skal si litt mer om lydighetsøvelsene helt på grunnplanet - for der er altså apellprøvene. Legg gjerne merke til at NKK's bronsemerkeprøve/apellprøve og NRH's apellprøve er to forskjellige prøver. Et par eksempler på dette er at hos NRH er det ikke krav til stopp under marsj, men apport er en øvelse, mens apport ikke er del av NKK's apellprøve.

Essa ser ut som hun er klar for hva som helst!


Uansett hvilken type prøver en måtte øve til, er det jo alltid lurt å lese programmet og kravet til hundefører og hund, slik at en ikke tuller det til. Det er forresten en av de tingene jeg er aller flinkest til, synes jeg, å tulle det til. Men, iaffal...

Lydighetsøvelsene i NKK's apellprøve er

Vising av tenner
- Og det betyr ikke at hunden skal knurre på dommeren, nei. Dommeren skal få lov til å handsame hunden uten at den er for redd eller aggressiv til å hilse på. De fleste mener at denne prøven består hunden deres uten videre, men pass på å øve med folk som både er helt ukjent for hunden og som vet hva de gjør, slik at du vet at hunden lar andre mennesker håndtere seg på en grei måte. Denne biten av sosialiseringen kan være lett å ta for god fisk for oss mennesker, men husk at det er hunden som selv vet hvor skoen trykker her.

Lineføring
Egentlig skal man ikke føre med noen line her, det er hele poenget.Men selv om betegnelsen er villedende, er dette en øvelse som krever mye trening for hunden og mye tålmodighet hos hundeføreren. Husk korte økter med variert vanskelighetsgrad og masse belønning når det går bra!

Dekk fra holt
Her skal du ikke ned i skogholtet og hente opp traktordekket, nei. Hunden skal legge seg på kommando og bli liggende mens hundeføreren går litt rundt der for seg selv. Denne øvelsen kan man godt trene sammen med den nest siste, slik at det ikke blir to øvelser, men to variasjoner over samme lest.

Innkalling fra sitt
Denne øvelsen er et av leddene i apporten, dersom man skal komme dit ved en senere anledning, om en trener mer avansert lydighet eller om en skal bruke det til så ymse. Uansett skal altså hunden både kunne sitte, bli sittende mens du går fra, og komme til deg. Rene Kinderegget!

Stå under marsj
Det høres veldig rart ut å stå under marsj. Egentlig er øvelsen  for hunden å stoppe mens matmor marsjerer videre bort fra den. Essa synes dette går greit foreløpig, så lenge matmor snur seg og går baklengs ifra. Men snart nå må vi nok få det til bedre!

Enkelt dekk 1 minutter
Essa protesterer her og hevder at ingen dekk er enkel. Det er forferdelig kjedelig å ligge i ro, det er jo så mye annet å ta seg til som gjeterhund. Men siden jeg maser slik på henne om dette, har hun begynt å resignere noe og kan strekke det til godt over minuttet, hvis det bare ikke kommer en tennisball rullende forbi, eller noen bjeffer på agilitybanen!


Helhetsinntrykk
Når alle øvelsene er gjennomført, gir dommeren også noen poenger for hvordan du har samarbeidet med hunden, og den har jobbet for deg. Her åpnes det for at dommeren kan trekke for ting som egentlig ikke er feil, men som dommeren ikke liker. Dersom du har øvd inn alle øvelsene med hard hånd, kan det være du får trekk her av en dommer som misliker det hvis hun ser redsel og underkastelse hos hunden. Andre veien kan det være dommeren her gir deg plusser for det hun mener er positivt, til tross for trekk i øvelsene fordi hunden var for ivrig eller du gjorde feil.

I kveld fikk vi prøve oss på vising av tenner. Essa forsto ikke bæret av det, og så var det over. Ikke noe problem. Deretter øvet vi på innkalling fra sitt, stå under marsj, enkelt dekk og dekk fra holdt, alt i alt en innholdsrik økt, altså.

Lydighetstrening er faktisk ganske slitsomt!
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar