Translate page

søndag 8. desember 2013

Boreas og oss

Det har vært storm her. Det har vært så galt at Morgenbladet ikke ble levert fredag morgen som sedvanlig, på grunn av flykanselleringer - og det sier jo noe!

Torsdag ettermiddag satte det inn med nordavind av de sjeldne - ja, for som regel er det sør-vesten som pleier herje rogalandskysten, ikke nordavinden (latinsk Borealis fra gresk Boreas. Dette som tips om hundenavn for de som trenger slikt).

Etter stormen ble det jo riktig så vakkert!
Det ble kaldt, det ble vått, og det ble gitt råd om å holde seg inne. Og du vet det nok, innetid er alltid kjedelig for hundene, hvis vi mennesker ikke er kreative og finner på noen sprell. Det er ikke vanskelig å finne på noe moro også inne, jeg tenkte å nevne noen få inneaktiviteter for deg og hunden her - noen småting som ikke nødvendigvis er så morsomt, men fornuftig og nødvendig sveiper jeg nok også innom!

Søk etter godbit
Hvis du aldri har latt hunden søke etter godbitene sine, da har du ikke tenkt over at hundens viktigste sans er nesen, og at det å få lete etter ting kan være morsomt.

Det morsomme forutsetter selvfølgelig at du som menneske tenker over hvordan du lærer hunden å lete, og hvordan du legger opp til det som etterhvert blir en lek. Aller første gang lar du hunden lukte på godbiten i lukket hånd (slik at godbiten ikke bare forsvinner inn i hundegapet). Ikke hiss hunden for mye opp, ta det rolig og forsiktig. Sett hunden utenfor rommet den skal lete i. Får du ikke hunden til å sitte stille på kommando, ta på halslenke og kobbel og bind den fast i noe solid (slik at hunden ikke kan skade seg), og be den stille om å vente. Vis gjerne igjen at du har godbiten i hånden, hvis det går lang tid mellom første sniff og du går inn i rommet. Legg godbiten lett tilgjengelig, og la hunden se at du gjemmer den. De første gangene kan det være du må legge den synlig også, hvis hunden ikke har forstått den skal bruke nesen. Gjør øvelsen gradvis vanskeligere gang for gang, men husk av og til (ofte i startfasen) å hoppe tilbake til lettere oppgaver, slik at hunden får en trygghet i oppgaven og en følelse av mestring.

Etterhvert som hunden har forstått at den må lete med nesen, kan du bytte ut godbiten med gjenstander. Belønningen kommer da forsinket, men det forstår ofte hunden ganske raskt! Det kan være spennende å lære hunden å apportere metallgjenstander (tenk bare på sikkerheten og at det ikke er noe skarpt eller farlig for hundekjeften du legger ut) og etterhvert krevende ting. En full melkekartong som det ikke skal bites hull i, en pølse som ikke skal spises, et egg som ikke skal knuses, ja bruk fantasien her, bare.

Slike søk etter godbiter eller gjenstander kan være ganske slitsomme for hunden, den bruker ofte mye konsentrasjon på oppgaven. Derfor bør du ikke gjenta søket for mange ganger, ta gode pauser mellom, og husk at dette skal være gøy. Står det ikke om livet, er det bare ødeleggende for motivasjonen og samarbeidet dere mellom, om du plasserer for mye prestisje i at hunden skal klare for vanskelige oppgaver.

Kontakttrening - og annen hverdagslydighet
Mye lydighetstrening kan du også gjøre inne, på et lite område. Du kan trene noen av momentene i apport - lære hunden å holde fast i gjenstandene, lære hunden å løfte opp metallgjenstander fra gulvet og opp i fanget ditt, for eksempel.

Du kan jo prøve å lære hunden å geipe på kommando.
Jeg ville ikke blitt overrasket om det gikk an!
«Morsomme» triks
Lære hunden å åpne dører, slå av lyset, åpne kjøleskapet, bære skitne sokker inn i vaskemaskinen, rydde leker - hente godbiter ut av gamle tablettesker - det er mange ting du kan lære hunden. Pass bare på at du ikke lærer hunden noe den kan gjøre en unote utav. Det er ikke alltid kjekt at hunden kan åpne dører, og har du lært den at det kan være godbiter i jerntabletteska, så ikke la jerntablettene ligge fremme når du ikke er hjemme, for så kan hunden finne på å spise annet enn godbiter. Og det er vel nesten selvfølgelig, at jernforgiftning er ikke bra.

Børsting, pelsstell, klostell
Hverdagsaktiviteter som å børste og klippe klør kan også trenes på ellers. Dersom du har gitt hunden lite trening i dette, bruk noen små økter på det.

Blåse i postmannen
Det behøver ikke være bare postmannen, det kan være andre som går forbi ute også, som kanskje hunden reagerer på, litt eller mye. Dette kan du trene på at hunden ikke skal bry seg så mye om.

Ikke rør
Denne øvelsen kan til slutt gi deg en hund som lar godbiten ligge på snuten sin, uten at den tar den før du sier «vær så god» (eller hva nå løsenkommandoen din er). Du begynner gradvis. Legg godbit eller leke et stykke fra hunden og lær den at den ikke får røre. Du kan velge den kommandoen som er best for deg - Vent, Bli, Tålmodig, Ikke rør, poenget er at du skal bruke en og samme kommando hele tiden. Du kan også velge å trene inn øvelsen uten kommando. Da legger du gjenstanden slik at du uansett kan nå den før hunden, og så griper du den hver gang hunden gjør et utfall mot den. Venter hunden litt - og til å begynne med skal det være bare bitte-litt - klikk og belønn. Eller ros og belønn, hvis du ikke vil bruke klikker. Etterhvert forlanger du at hunden skal vente i lengre og lengre tid før du belønner. Det er fornuftig å belønne med en annen godbit enn den hunden ikke får røre. Det gir mer mening i hundens hode at han ikke får røre den godbiten, og at han får en annen for å ikke røre. Etterhvert minker du avstanden mellom godbiten og hunden, husk å ikke gå for raskt frem, og husk korte økter, da dette krever fokus hos hunden. Som i annen innlæring, varier vanskelighetsgrad - hvor langt unna fristelsen er, og hvor lenge hunden må vente.

Støy er gøy
En ting som kan trenes på også innendørs - forutsatt at du kan bråke litt, er at støy er gøy. Det faller ikke naturlig for hunden å synes at støy er gøy - egentlig ikke for oss mennesker heller. Men det meste kan læres. Er hunden følsom for sterke lyder, kan du trene på dette. Du kan få kjøpt egne CD-er med rakettlyd, du kan lage støy selv. Her må du beregne en sakte tillvenning. Klikker er supert verktøy og poenget med øvelsen er at hunden skal forbinde lyden med godbit og positive opplevelser. Det er viktig at du ikke begynner med for mye lyd for nært hunden, begynn med litt bråk, øk på etterhvert som du ser at hunden «tåler» det. Kommer du dit at du ikke får respons fra hunden når du tilbyr godbit eller leke, da har du for sterk lyd, gå noen skritt tilbake og begynn igjen. Husk korte økter, også dette er mentalt krevende arbeid for hunden, slik all trening på nye ting er det.

Ro
Ute etter stormen - endelig, JUHU!
(ikke mye ro her)
Ja, jeg mener ikke at du skal lære hunden å ro. Nei det må du fint klare selv.

Du skal lære hunden ro som i rolig. Dette er særlig aktuelt for hunder med høyt stressnivå - og det kan vise seg som både engstelse og overbegeistring, hypre hunder er ofte stresset, og vil ha godt av å trene ro. Det er også en god dose kontakttrening innbakt i å trene ro. Det morsomme er at når du skal trene ro med hunden, blir du også roligere, fordi det tvinger seg fram. Du vil merke at du tenker nøyere over at du påvirker hunden med din væremåte, og du vil merke at væremåten din forandrer seg overfor hunden, når dere skal trene på noe dere vanligvis aldri trener på sammen, nemlig på å gjøre ingenting. Som regel forbinder vi jo kontakten med hunden med en eller annen aktivitet, her skal du inn i antiaktivitetene - der intet skjer. Og det kan være en opplevelse å gå dit, ikke bare med hunden, også med andre mennesker. Litt sånn zen og yoga og sånn!

Jeg fant en engelsk nettside med en del mer å lese, ta en titt!










Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar